Het gebruik van bewaarzakken/leefnet

Er is natuurlijk niets mooiers dan een schitterende foto van jouw topvangst onder de sfeervolle kleuren van een heerlijk (ochtend)zonnetje. Zeker bij het fotograferen van grote(re) karpers is het niet altijd even makkelijk om met een zelfontspanner te werken en vaak wordt er dan een maatje gebeld voor de foto’s. In de tussentijd is het mogelijk om een vis korte tijd te bewaren in de moderne drijvende weighslings, maar wanneer de vis iets langer op de foto moet wachten komt de bewaarzak al snel om de hoek kijken.


Het wel of niet gebruiken van een bewaarzak is een onderwerp dat altijd op veel discussie kan rekenen binnen de hedendaagse karperwereld. De een zet zijn vangsten direct op de foto en weer terug, de ander doet dit liever bij betere lichtomstandigheden of met een fotograaf. Voor beide opties valt veel te zeggen, maar ik ben van mening dat je een vis voor een korte periode prima kunt bewaren in een bewaarzak, mits dat op de juiste manier gebeurd uiteraard!Wat is dan de juiste manier

• Maak gebruik van een ruime bewaarzak waarin de vis niet bekneld raakt, koop geen kleine zakken
• Zorg dat de zak nat is gemaakt voor de karper erin wordt gelegd
• Leg de karper voorzichtig in de zak en zorg dat de vinnen recht langs het lijf liggen
• Ondersteun de bewaarzak tijdens het lopen naar het water of maak gebruik van een onthaakmat
• Zorg dat de zak altijd voldoende diep wordt weggehangen (minimaal 1 meter diepte)
• Hang de bewaarzak op een stille, zuurstofrijke plek buiten de stroming
• Ondersteun de karper tot hij zich in een normale zwemhouding in de zak beweegt
• Bevestig een stevig en voldoende lange lijn aan de bewaarzak en knoop deze goed vast aan een boom/bankstick of stormpaal. Zorg dat deze nooit los kan raken!
• Een losgekomen bewaarzak is een doodskist voor de karper! Knoop een lange lijn met een marker of boei aan de bewaarzak. Hierdoor kan je hem terugvinden als hij los raakt
• Controleer regelmatig of alles in orde is en de vis rustig ligt en ademt

Wat is absoluut not-done!?
• De bewaarzak in/naast een wierbed of waterplanten leggen (erg zuurstofarm). De karper kan hierdoor sterven!
• De bewaarzak in erg warm water hangen (zuurstofarm)
• Bewaar nooit meer dan één karper per zak
• Een graskarper moet ten alle tijden direct worden teruggezet. Deze nooit zakken!Besef je ten alle tijden dat de vis ten dode is opgeschreven als de bewaarzak losraakt of in zuurstofarm water wordt gelegd. Je zult niet de eerste karpervisser zijn die verantwoordelijk is voor de onnodige dood van een karper. Realiseer je ook dat een karper die tijdelijk gezakt is een stuk energieker zal zijn dan direct na de vangst. De karper kan dus behoorlijk wild zijn op de onthaakmat. Houd hier altijd rekening mee en behandel de vis rustig.

De aanschaf van een bewaarzak
Zoals hierboven al viel te lezen is het gebruik van ruime zakken een must. Kleine bewaarzakken zijn onveilig en bovendien hebben ze geen meerwaarde. Koop direct een grote bewaarzak zodat je bent voorbereid op een mogelijke topvis. Het gros van de moderne bewaarzakken is kwalitatief goed en voorzien van een stevige rits, goede waterdoorlating, een clipsysteem voor de ritsen en een marker/boei.
Zelf heb ik onlangs een nieuwe bewaarzak gekocht en omdat ook voor mij de prijs belangrijk is heb ik de aanwezige bewaarzakken goed bekeken. Uiteindelijk is mijn keus gevallen op een bewaarzak van Aqua products. Deze zak biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding en voldoet met slechts €15,- aan de eisen die ik aan een zak stel.


Met een lengte van 110cm is deze zak voldoende lang voor alle karpers die ik op de mat kan verwachten. Hij is uitgerust met een goede rits, lijn (met schroefgedeelte voor een bankstick) en een opvallende boei. Ook de stof is zacht en goed waterdoorlatend.

Er zijn voldoende andere merken te noemen die kwalitatief goede bewaarzakken leveren. Kijk er eens op je gemak naar en maak hierin een goede keuze. Ik raad wel aan om de bewaarzakken eens in de winkel te bekijken. Pas dan weet je wat voor kwaliteit je bestelt! Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel en dat je je bewust bent (geworden) van de mogelijkheden en de gevaren van een bewaarzak.

Frank Avezaat
Bron: http://www.carpfeeling.com
Leefnetcode

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een leefnet zeker niet nadelig hoeft te zijn voor de bewaarde vis. In het algemeen geldt echter hoe minder handelingen er met een vis worden gedaan hoe kleiner de kans op beschadiging. Iedere extra handeling betekent extra risico. Gebruik daarom alleen een leefnet als het nodig is, anders liever niet. Wilt u een leefnet gebruiken of moet uw net worden vernieuwd, kies dan voor een leefnet met de volgende eigenschappen:

een diameter van 40 cm of meer
een lengte van 2,5 meter of meer
een maaswijdte van maximaal 6 mm
knooploos gemaakt
van zacht materiaal gemaakt
voorzien van voldoende hoepels om het goed uit te leggen
Zorg bij gebruik van het leefnet dat:
een zo groot mogelijk deel van het net onder water is, zodat de vis het volume kan benutten
het leefnet bij voorkeur horizontaal gestrekt uit staat in plaats van verticaal
golven geen vat hebben op het leefnet om beschadiging van de vis te voorkomen
de vis zo kort mogelijk in het leefnet verblijft
er niet te veel vis in het leefnet zit
het leefnet voorzichtig wordt leeggemaakt
 
Omgaan met vis

Probeer te voorkomen dat de haak wordt geslikt
Raak een gevangen vis alleen aan met natte handen
Verwijder de haak uiterst voorzichtig


in de wateren van st.Petrus zijn leefnetten en een bewaarzakken  VERBODEN (en alleen toegestaan bij wedstrijden)